miercuri, 12 octombrie 2011

Despre capcanele de vise

În cultura Ojibwe (Chippewa), un „Prinzator de Vise” este un obiect realizat manual pe un cerc de salcie, pe care este ţesută o plasă larga. Capcana de vise este apoi decorata cu obiecte personale şi sacre, cum ar fi penele si margelele.
Capcanele de vise au aparut prima oara la indienii Ojibwa, în timpul Mişcarii Pan-indiene din anii `60  şi `70 si au fost adoptate apoi de către nativii americanii din triburi diferite. Unii considera Capcanele de Vise un simbol al unităţii amerindiene, şi un simbol general de identificare cu nativii amerindieni sau cu cei din cultura Primelor Triburi. Cu toate acestea s-a ajuns la comercializarea excesiva a acestui simbol. Non-indieni au folosit de asemenea Capcana de visea in propriile lor scopuri, uneori la practicarea New Age în natură.

Etnografa americana Frances Densmore scrie in cartea sa “Obiceiurile Chippewa” (1979, pg.113):
Chiar şi copiii aveau amulete protectoare. Exemple de astfel de amulete sunt "panzele de păianjen" agăţate marginea leaganului copilului. Aceste talismane sunt confectionate din cercuri de lemn de  aproximativ 3 ½ inch în diametru, tesute in interior cu o imitaţie de o pânză de păianjen din fire fine, de obicei vopsite in roşu. În timpurile vechi această tesatura era realizata din fibră de urzică. De obicei de leagan erau atarnate două pânze de păianjen şi se spunea că ele "capturau orice rau care ar putea fi în aer asa cum intr-o pânză de păianjen se prinde si ramane acolo orice intra in contact cu ea."
In mod tradiţional, Ojibwa realizau capcane de vise prin legarea stransa de fire in jurul unui cadru rotund sau in forma d elacrima realizat din salcie (într-un mod aproximativ similar cu metoda lor pentru a face talpici pentru zapada). Capcana de vise rezultata era atârnata deasupra patului si era folosita ca si talisman pentru protejarea copiilor de cosmaruri. Deoarece capcanele de vise sunt realizate din salcie şi fibre ele nu sunt menite să dureze pentru totdeauna; pe masura ce copilul creste ele se usuca.

Ojibwa credau că o capcana de vise schimba visele unei persoane. Potrivit lui Konrad J. Kaweczynski: "Numai visele bune sunt permise sa se filtreze prin ea... visele rele vor rămâne în plasa capcanei si vor dispare la aparitia zilei". Visele bune trec si scutura penele peste cel ce doarme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu