vineri, 18 noiembrie 2011

Despre simbolurile Craciunului


Stiati ca...despre simbolurile Craciunului

Sarbatoarea Craciunului, cea mai frumoasa si mai iubita dintre sarbatori, o sarbatoare veche de peste doua milenii, raspandita pe tot globul, asteptata cu emotie si cu bucurie, este cea mai importanta sarbatoare a crestinilor.
Craciunul este asociat cu feeria iernii, cu puritatea zapezii si este o sarbatoare emotionanta mai ales pentru copiii care asteapta sosirea lui Mos Craciun.
Dintre numeroasele simboluri ale Craciunului, simboluri crestine sau desprinse din obiceiurile lumii, iata ce amintim:

Mos Craciun, bradul de Craciun si ...cadourile
Mos Craciun este un simbol al sarbatorii, voiosiei si generozitatii. Se pare ca traditia lui a inceput de la Sf. Nicolae, care s-a nascut in secolul al IV-lea. Este cunoscut mai ales pentru dragostea pe care o poarta copiilor si pentru sacul urias, plin cu daruri. Mos Craciun este acela care ne pune cadourile sub brad in fiecre an si merge cu sania trasa de reni, urcand spre cer.
Bradul de Craciun in sine isi are originile in Germania secolului al XVI-lea si la inceput a fost asezat in centrul oraselor. Popoarele germanice aveau obiceiul de a decora brazii cu trandafiri, mere si hartie colorata. Se crede ca Martin Luther ar fi fost primul care a luminat bradul cu lumanari: intorcandu-se acasa intr-o noapte grea de iarna, in preajma Craciunului, l-a izbit frumusetea luminii stelelor printre ramurile unui bradut de langa casa lui, asa incat a imitat acele sclipiri cu ajutorul unor lumanari prinse de ramurile bradului de Craciun din caminul sau. Practica a luat amploare si, pana la urma, s-a raspandit pana in Anglia , in jurul secolului al XIX-lea.
Obiceiul cadourilor de Craciun este la fel de raspandit si cautat pe cat este de incantator. Asa cum stim cu totii, aceste cadouri sunt pregatite din vreme si asezate sub brad cu multa grija si dragoste; sunt un motiv in plus de a ne bucura alaturi de cei dragi de spiritul Craciunului. Obiceiul darurilor de Craciun se spune ca provine din istoria celor trei magi , care au adus cadouri pentru copilul Isus.

Craciunita
Poinsettia, Craciunita sau Steaua Craciunului este originara din Mexic si denumita dupa Joel Poinsett, primul ambasador american in Mexic, care a adus aceasta planta in SUA, in 1828. Mexicanii credeau ca ea simbolizeaza Steaua din Betleem si, astfel, poinsettia a ajuns a fi asociata cu Craciunul. De fapt, floarea ei este mica si galbena, dar in jurul ei stau frunze mari, de un rosu aprins, usor de confundat cu niste petale.
Ieslea
In secolul al XIII-lea, ieslea devine un simbol al nativitatii.

Vascul
Se crede ca vascul a fost utilizat dintotdeauna pentru a sarbatori sosirea iernii. Aceasta planta vesnic verde era folosita pentru decorarea locuintei, se credea ca poseda puteri tamaduitoare speciale, vindecand orice, de la infertilitatea femeilor pana la otraviri. Scandinavii vedeau vascul ca pe o plantã a pacii si armoniei, asociindu-l cu Frigga, zeita dragostei. Obiceiul sarutului sub vasc provine din credinta ca pupatul sub un lastar al acestei plante aduce armonie si intelegere si face sa creasca iubirea in cuplu.

Coronitele
Agatarea coronitelor de usa casei este un obicei originar din Europa, unde, de Craciun, portile se decorau cu ramuri vesnic verzi, pentru a invita in casa spiritele padurii. Exista crezul ca aceste spirite ar aduce sanatate si noroc. Astazi, oamenii inca isi impodobesc casele cu coronite de brad si de laur, ca mod de a-si intampina prietenii si rudele. Forma circulara a coronitei simbolizeaza natura vesnica a dragostei. Coronitele de Craciun se impodobesc, de regula, cu fundite, clopotei si alte simboluri festive.

Stelutele
Multi brazi de Craciun au o steluta in varf. Se spune ca stelele ne conduc spre locuri speciale, iar pe vremuri, multe dintre constelatii, de exemplu Ursa Mare si Ursa Mica, erau venerate ca divinitati. Evreii din vechime foloseau steaua in sase colturi a lui David ca simbol religios, iar steaua de Craciun in cinci colturi ne aminteste de steaua aparuta deasupra Betleemului, la nasterea pruncului.

Ciorapeii
In secolul al XVIII-lea, copiii din Olanda isi lasau sabotii langa vatra, sperand ca Sinterclass (Mos Craciun) le va aduce daruri. Mai tarziu, pantofiorii din lemn
s-au transformat in ciorapei. Astazi, multa lume inca foloseste ciorapelul de Craciun, in care se pun mici daruri pentru copii si pentru cei dragi.

Busteanul
Obiceiul de aprindere a unui bustean de sarbatori isi are sorgintea in Scandinavia, unde vikingii ardeau, o data pe an, un bustean urias, in cinstea zeului Thor. Dupa ce s-au crestinat, busteanul a devenit un simbol important al sarbatorii de Craciun. Astazi, multe tari europene au adoptat aceasta traditie, aducerea buturugii in casa fiind, de obicei, insotita de ceremonii pline de voiosie. Se considera ca aduce noroc sa se pastreze o parte nearsa din bustean, pentru a-l aprinde pe cel de anul viitor. Se credea ca partea nearsa protejeaza caminul de ghinion si nenorociri in cursul anului.

Preluare de pe: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu