marți, 29 iulie 2014

Copacul Vietii

De ceva vreme ma tot gandeam sa transpun in sfoara un Copac al Vietii. L-am tot vazut reprodus, desenat, pictat, inel, pandantiv, stilizat in sarma si margele etc etc etc. Recent, la Targul Olarilor l-am vazut chiar si impletit din sfoara. Foarte frumos. D-na, de undeva din Covasna, are un stil de lucru foarte simetric, curat, sugestiv.

So, am trecut la lucru. In stilul meu si dupa imaginatia mea. Ce a iesit vedeti mai jos.

Insa, pana atunci cateva cuvinte, preluate din Wikipedia despre Pomul Vietii:

"Arborele cosmic-Pomul vieții. Este unul dintre cele mai bogate și mai răspândite simboluri. Mircea Eliade distingea șapte interpretări principale pe care, de altfel, nu le considera exhaustive, dar care se articulează toate în jurul ideii de Cosmos viu, în veșnică regenerare. Simbol al vieții în contiună evoluție, în ascensiune spre cer, arborele evocă întreg simbolismul, iar în cazul de față, al moralității iudeo-creștine. Pe de altă parte, el slujește drept simbol pentru caracterul ciclic al evoluției cosmice: moarte și regenerare, înlesnește comuniunea între cele trei niveluri ale cosmosului: cel subteran, prin rădăcini; suprafața pământului, prin trunchi și crengile de jos ; înaltul, prin ramurile dinspre vârf.
Avându-și rădăcinile înfipte în pământ și crengile înălțate spre cer, arborele este socotit ca un simbol al raporturilor ce se stabilesc între pământ și cer. În acest sens, el are caracterul unui centru. Mai mult decât atât, acest arbore central care, prin prezența și puterea lui, acoperă întreg domeniul gândirii de la cosmos până la om, este în mod necesar și arbore al vieții. Pomul vieții are drept sevă roua cerească, iar fructele lui inaccesibile muritorilor, transmit o mică parte din nemurire. Așa fac fructele pomului vieții din grădina Raiului care sunt 12 la număr."

Intregul articol de pe Wikipedia poate fi gasit la linkul: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pomul_vietii


Sa va fie de folos.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu